Seniorpraksis – mental sundhed sent i arbejdslivet
Udviklings- og forskningsprojektet Seniorpraksis undersøger seniormedarbejderes trivsel og arbejdsliv. Vi vil forbedre seniorarbejdsliv og pensionsovergange for at fremme mental sundhed blandt seniorer ved at udvikle tiltag og værktøjer til glæde for seniormedarbejderne og deres arbejdspladser.
Gennem etnologiske metoder og medarbejderinvolvering udvikler og afprøver vi branchespecifikke værktøjer, der kan sikre gode seniorarbejdsliv. Projektets formål er at fremme mental sundhed blandt seniormedarbejdere på tværs af brancher. Derfor udvikler vi tiltag såsom seniorsamtaler og overgangsordninger, der kan fremme længere og sundere arbejdsliv og gøre op med berøringsangst og aldersdiskrimination i branchen og på arbejdspladserne. Gennem formidling af viden om seniormedarbejdere og deres mentale sundhed fremmer vi debatten om den demografiske udvikling hen imod længere arbejdsliv og vigtigheden af mental trivsel. Læs om projektets foreløbige resultater på projektets kampagnehjemmeside www.erfarne.ku.dk.
International forskning peger på en række vigtige faktorer for seniorernes fastholdelse på arbejdsmarkedet, som fx uddannelses- og indkomstniveau, fysisk sundhed og mental sundhed.
Her adskiller mental sundhed sig fra de andre faktorer ved at være en problemstilling arbejdspladserne og parterne på arbejdsmarkedet i særlig grad kan gøre noget ved i slutningen af arbejdslivet. Vi ønsker ikke at udpege mental sundhed som den eneste faktor for fastholdelse, men derimod at vise at mental sundhed spiller en central rolle i et komplekst samspil med en række andre faktorer. Det er dog vores opfattelse, at mental sundhed er lettere at ændre gennem forbedring af arbejdsmiljø og udvikling af strategier og ledelse, end fx fysisk sundhed og socioøkonomiske forhold.
Med den etnografiske metode får vi mulighed for at studere seniormedarbejdernes arbejdsliv og trivsel på nært hold og i den lokalitet, der er med til at forme arbejdslivet. Dette åbner op for at kunne stille spørgsmål til fænomener, der opstår i praksis, som man ikke har mulighed for at opdage uden den etnografiske tilstedeværelse.
I løbet af vores feltarbejde udfører vi semistrukturerede interviews med seniormedarbejdere, ledere og tillidsrepræsentanter i virksomhederne, for at opnå en forståelse af hvad der er vigtigt for dem i forhold til seniormedarbejdernes mentale trivsel, og hvordan man kan understøtte den på arbejdspladsen. Da omdrejningspunktet for projektet er arbejdspladserne, vil interviewet så vidt muligt udføres her, så informanterne kan inddrage lokaliteten i deres fortællinger. Her udfører vi desuden deltagerobservationer. Deltagerobservationer giver etnografen mulighed for at observere og opleve en praksis, og dermed få sin egen oplevelse af felten. Da der ofte er stor forskel på hvad folk siger, og hvad de gør, er dette helt centralt.
Efter feltarbejdet er afsluttet, analyserer vi alt indsamlet data, som består af transskriberede interviews, feltnoter såvel som billedmateriale og andet skriftligt materiale fra virksomheder, som er indsamlet undervejs.
I projektets senere fase vil vi sammen med de andre projektpartnerne udvikle og gennemføre tre idegenererende workshops med centrale interessenter. Udover de involverede virksomheder, vil vi invitere fagforeninger, pensionskasser og arbejdsgiverforeninger til disse workshops. På baggrund af idéer fra workshopperne, vil vi udvikle initiativer, som kan være til gavn for seniormedarbejderes mentale sundhed. Disse kunne fx være mere fleksible seniorordninger, koncepter for seniorsamtaler og overgangsritualer. Vi vil desuden involvere deltagerne i at udvikle strategier og modeller for skalering af initiativerne.
Resultaterne af projektet vil løbende blive formidlet blandt andet her på siden i form at vores projektvlog. Vi vil i slutningen af projektet udkomme med en rapport, som beskriver projektet og dets resultater. Vi vil desuden udvikle initiativer, som vi vil udbrede til virksomheder med hjælp fra blandt andet pensionskasser, fagforeninger og arbejdsgiverforeninger.
Eksterne partnere
Poul Schou, direktør hos Reflektor
Helle Gram Quist, forskningskonsulent hos Velliv Foreningen
Følgegruppe
Lars Louis Andersen, professor hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Thomas Holberg, politisk konsulent i Ældre Sagen
Christian Lildholdt Jensen, politisk rådgiver i DJØF
Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet
Forskere
Navn | Titel | Telefon |
---|
Forskere i projektperioden 1. november 2019 – 31. januar 2022
Aske Juul Lassen |
Line Steen Bygballe |
Marie Gorm Aabo |
Louise Kathrine Folker Christensen |
Støttet af
Projektperioder:
1. november 2019 – 31. januar 2022
1. november 2023 - 30. november 2024
Projektansvarlig:
Aske Juul Lassen