Brudflader og samspil på ældre området

Ishøj kommune har over længere tid arbejdet med samskabelse som udviklingsmetode på ældreområdet, og der er i gennem platformen Ældres netværk er blevet etableret et tæt samarbejde mellem kommunen, forening og borgere i Ishøj om udviklingen af ældreaktiviteter og ældrelivet i Ishøj. Projektet havde til formål at følge og udforske nogle af de eksisterende og nye arbejdsprocesser i Ishøj og dermed bidrage til kompetenceudvikling på ældreområdet. 

Undersøgelsen tager udgangspunkt i forskellige samarbejdsrelationer mellem kommunen og civilsamfundet, hvoraf nogle er tæt forbundne, mens andre var mere perifere relationer, og dermed fokuserer undersøgelsen dels på de samspil, som allerede syntes at fungere mellem kommunen og civilsamfundet og dels på de eventuelle brudflader, som kunne udfordre nye og tætte samarbejdsrelationer.

Den kvalitative undersøgelse af ‘brudflader og samspil på ældreområdet’ er udviklet og udført i et samarbejde mellem Ældre og Rehabilitering, Ishøj Kommune og Copenhagen Centre for Health Research in the Humanities CoRe) & Center for Sund Aldring (CESA), Københavns Universitet.

 

I undersøgelsen bliver der benyttet kvalitative metoder som semistrukturerede interviews, fokusgruppeinterviews og observationer til at indsamle materiale. Den kvalitative undersøge blev kombineret med en brugerinddragende proces, hvor der undervejs føres dialog med projektpartnerne og informanterne om de analytiske indsigter.

Den kvalitative undersøgelse har givet et indblik i forskellige former for samarbejde mellem kommune og civilsamfund i Ishøj. Der er foretaget interviews med et bredt udvalg af kommunale medarbejdere i Ishøj for at undersøge, hvordan styringsrationaler og samarbejde med civilsamfundet præger og forandrer det kommunale arbejde. Sideløbende er ældre mennesker med tilknytning til forskellige frivillige initiativer blevet interviewet om deres oplevelser af og forventninger til frivillighed og samarbejdet med kommunen. Interviewene blev struktureret efter en vejledende interviewguide med spørgsmål indenfor overemnerne: Erfaring med tværgående samarbejde, roller og rollefordeling samt oplevelser af autoritet, engagement og ejerskab. Som metode giver de semistrukturerede interviews et indblik i den enkeltes oplevelser og erfaringer, mens fokusgruppeinterviews er en god metode til at fremkalde erfaringsudveksling og dynamik mellem deltagerne. I fokusgruppeinterviewet er det muligt for deltagerne at bekræfte, nuancere eller udfordre hinandens udsagn, hvilket kan bidrage til, at flere perspektiver sættes i spil på én gang. De semistrukturerede interviews giver derimod et tydeligere billede af den enkeltes erfaringer, livssituation og livshistorie. En sidste metode som er anvendt i denne undersøgelser er observationer. Observationerne har især bidraget til kontekstforståelse, og metoden har givet projektmedarbejderen fra CoRe mulighed for at opleve og indgå i mere uformelle snakke og diskussioner udenfor interviewsituationen. Observationerne har indebåret forskellige grader af deltagelse og interaktion med felten fra projektmedarbejderens side.

 

 

 

Forskere

Interne

Navn Titel Telefon E-mail
Jespersen, Astrid Pernille Professor +4520972205 E-mail
Lassen, Aske Juul Lektor +4522920212 E-mail

Cammilla Bundgård Toft cand.mag i etnologi

Støttet af

Projektet er støttet af Ishøj kommune og CESA.